Bygg

Marksanering – undersök marken innan du bygger

Drömmer du om att bygga ett eget hus? Du är långt ifrån ensam. Fler och fler ser fördelarna med att bygga hus från grunden och där man själv också kan anpassa bostaden efter behov, krav och efter den estetiska stil man själv föredrar. Sverige växer också markant sett till befolkningsmängden och det innebär att alla strån som dras till stacken är välkomna: vi behöver fler bostäder!

Att bygga handlar emellertid också om att först och främst säkerställa att marken där villan – eller fastigheten – ska placeras erbjuder säkerhet. Vilket är långt ifrån fallet i många frågor.

Det som göms i snö… Ni vet resten. I just det här fallet så handlar de upptäckter som görs om problem med tidigare industrier och verksamhetet – kemtvättar, glasbruk, mindre sågverk etc – där hantering av avfall och miljöfarliga gifter varit under all kritik. Förr fanns det inte samma tydliga regelverk i dessa frågor och där kunde man komma undan med ganska stora synder. Dessa synder försvinner inte – det är nu vi får ta konsekvenserna av den bristande kunskap som fanns. Mark kan vara förgiftad och kontaminerad av farliga ämnen som på sikt kan innebära en katastrof för den enskilde individen.

Olika metoder inom marksanering

Planerar du att bygga en villa på mark som visar sig vara kontaminerad så riskerar du också din egen – och dina barns – framtida hälsa. Det är därför det A) är viktigt att alltid undersöka marken innan man bygger och B) vid problem åtgärdar detta med hjälp av en marksanering. En marksanering innebär att ett professionellt företag ser till att värdena når beboeliga nivåer igen och detta kan ske på flera olika sätt.

Beroende på vilket typ av gift det handlar om och hur pass omfattande förgiftning av marken som syns så väljer företaget också vilken åtgärd inom marksanering som är bäst lämpad. Det kan exempelvis innebära en kemisk marksanering, en biologisk sådan eller också fattar man beslut om att mekanisk marksanering kommer att ge bäst effekt. Oavsett vilket så kommer en marksanering att skapa bästa möjliga förutsättningar för att du ska kunna bygga din drömvilla och bo i ett friskt område i framtiden.