Adoptera

Lycklig adopterad hund

Att adoptera ett djur kan vara ett bra alternativ till att köpa ett djur från en uppfödare eller en djuraffär. Djurskyddsföreningar och privata omplaceringsorganisationer brukar ha fullt med djur som behöver ett nytt hem – djur som förtjänar att få en andra chans i livet.

Vi tycker därför att du alltid bör överväga att adoptera i första hand när du funderar på att skaffa ett djur. Det brukar finnas allt från smågnagare som hamstrar och möss till marsvin, kaniner, katter och hundar förstås och i vissa fall även reptiler. I enstaka fall förmedlas även nyttodjur som får, grisar och då och då en och annan häst.

Omplaceringsdjur hittar du till exempel via din lokala djurskyddsförening och via olika organisationer som hjälper till att förmedla djur från utlandet. Det händer även att uppfödare av hundar och katter hjälper till med omplacering av djur som inte kan bo kvar hos sin nuvarande ägare. Det kan vara ett alternativ om du vill ha ett djur av en viss ras, men inte vill köpa en valp eller kattunge.

När du adopterar ett djur brukar du få betala en avgift till föreningen. Det görs för att täcka deras omkostnader och för att undvika att djuren hamnar i fel händer, till exempel någon som förmedlar djuren vidare till djurförsök.

Därför behöver så många djur omplacering

Anledningarna till varför djur hamnar hos djurskyddet eller privata organisationer är många. De tråkigaste fallen handlar givetvis om misskötsel. Det finns tyvärr många människor som inte vet hur man ska göra för att ta hand om ett djur på rätt sätt och till och med förskräckliga fall där djur blir misshandlade eller svälts till döds då de har hamnat hos helt fel ägare. Har dessa djur tur att upptäckas i tid brukar de tas omhand och djurägaren kan få ett så kallat djurförbud, vilket innebär att personen inte får hålla djur i fortsättningen.

Andra vanliga anledningar till att djur måste omplaceras är allergier utvecklas hos någon i familjen, tidsbrist på grund av ändrade arbetsförhållanden, att djuret och människan inte kan kommunicera på ett bra sätt (till exempel en hund som blir farlig på grund av dålig uppfostran) eller att ägaren blir sjuk och inte längre kan ta hand om sitt djur. Då är det förstås bättre att djuret får omplaceras istället för att avlivas.

Adopterad katt

Ett överflöd av katter

Katter är ett kapitel för sig. Då det är vanligt att folk slarvar med att kastrera eller sterilisera sina katter föds det ofta stora kullar med kattungar. Om man inte har möjlighet att sälja eller skänka dessa till personer i närheten är det bästa alternativet att ta hjälp av en förening som förmedlar omplaceringar. I skogar, nära bondgårdar och ibland även på industritomter och i städer finns det ibland halvvilda katter som förökar sig. Om du ser herrelösa katter kan du gärna vända dig till djurskyddet även där för att få veta vad som är bäst att göra. Kastrera eller sterilisera din egen katt om du inte har en raskatt som du har skaffat specifikt för att avla på. Bondkatter finns det gott om ändå.

Tyvärr förekommer det fortfarande att människor skaffar en så kallad “sommarkatt”, alltså en katt som skaffas för att ha något att gulla med under sommaren, men som sedan lämnas kvar när semestern är slut. Det är extremt oansvarigt och ger upphov till svårt lidande hos katten. Kan du inte ta hand om din katt efter semestern bör du också överväga en omplacering och framför allt att inte skaffa någon katt om du vet att du inte kan behålla den.

Men låt oss nu fokusera på dig som är ute efter att hjälpa ett djur som har lämnats i sticket istället!

Hitta rätt djur för dig!

För att hitta rätt djur för dig finns det ett antal frågor du kan ställa dig. Du vet kanske redan om du vill ha en katt, en hund, ett marsvin, en kanin eller kanske en sköldpadda – men sen då?

Varje djur är en unik individ och det finns inom vissa djurarter olika raser som har olika egenskaper. Självklart kan det vara svårt att hitta ett djur av en exakt ras när du söker via en djurskyddsorganisation. Du kan få vänta länge om du vill ha en hund eller en katt av en specifik ras. Bättre är istället att utgå ifrån kriterier såsom personlighet, storlek, pälstyp med mera.

En liten hund med kort päls har helt andra krav än en storvuxen och långhårig hund med stort arbetsbehov. Fråga dig själv vad som kan passa där just du bor, utifrån den mängd tid du har tillgänglig på dagarna, hur lång erfarenhet du har av denna sorts djur och om du har tid och intresse av att ägna dig åt pälsskötsel. De flesta djurskyddsorganisationer brukar vara väldigt glada över att ge tips och råd samt rekommendera ett passande djur utifrån det du berättar.

Förälska dig inte i ett djur enbart via ett foto. Du och djuret måste “klicka”, så åk och besök några olika organisationer om du har möjlighet. Du kommer snabbt att märka om ett djur känns rätt för dig på hur ni kommunicerar. Kanske upptäcker du att det är en helt annan kandidat än den du först såg på bild som känns rätt när du väl träffar djuren.

Organisationerna brukar vara noga med vem de förmedlar ett djur till och det finns goda anledningar till det. De vill inte att du ska dyka upp om några veckor igen och lämna tillbaka djuret för att ni inte passar tillsammans. Svara ärligt på de frågor de ställer och bli inte alldeles för besviken om de anser att ett djur som du är intresserad av inte passar till din livsstil. De hjälper dig gärna att hitta ett djur som passar bättre ihop med din personlighet, hur du bor, din familjesammansättning och hur mycket tid du har att lägga på djuret.

De brukar även förmedla kontakter till passande hundskolor eller till djurpsykologer om det skulle visa sig att ditt djur kan behöva lite extra träning eller stöd. Djur som har behandlats illa tidigare kan behöva extra tålamod och omtanke innan de öppnar upp sig. När de väl gör det brukar de bli underbara livskamrater som gör allt för sina människor.

Lycka till med adoptionen!