Skötselråd kaniner

Skötselråd kaniner

För den som går i kanintankar så kan vi bara säga; ja! Kaniner är både mysiga och oftast gosiga och ger mycket kärlek. Men det finns lite att ha i åtanke när det kommer till skötsel.

Foder

Kaniner äter torrfoder men äter även gräs och gärna grönsaker som morötter, gurka, paprika och liknande. De tycker även om hö (torkat gräs). Kaniner tycker om kaningodis, men bör inte äta i för stora mängder då de kan bli ohälsosamt överviktiga. Kaniner dricker vatten och vattnet bör bytas ut morgon och kväll samt fyllas på när det är tomt. Om kaninen bor utomhus så är det extra viktigt att byta vatten ofta då det fryser under vintern.

Undvik att ge kaninen avokado och choklad, det är inte bra för kaninmagar. Även fast kaniner äter gräs så ska de inte äta nyklippt gräs då de kan jäsa i magen.

Övrig Skötsel

Kaniner, precis som människor, är olika från individ till individ. Det kan även skilja sig en del mellan olika kaninraser. Kaniner som bor utomhus och har en gräsmatta att gräva i behöver oftast inte någon kloklippning, men en kanin som bor inomhus kan behöva klippa klorna. Ha som regel att kolla kaninens klor iallafall en gång i månaden för att undvika för långa klor som kan skadas och göra ont. Kom alltid ihåg att vara försiktig så ni inte klipper i pulpan.

Vad gäller pälsen så kan kaniner få mer päls runt vintern för att klara av kylan och den släpper närmare våren. Det går bra att borsta kaninen med en speciell pälsborste om det behövs, men annars sköter de den mesta pälsvården själva.

Tillbehör för kaniner

Kaniner bor oftast i en bur, antingen inomhus eller utomhus. Om ni går till en djurbutik så kan de hjälpa er att ta fram en bur som passar kaniner. Det kan behövas en större bur om det är två kaniner som bor tillsammans. Om din kanin bor utomhus så ska du vara försiktig med att ta in den på vintern. Vissa kaniner trivs inte alls inomhus och kan bli stressade av miljöbytet. De har dessutom päls som klarar av kyla. Men lägg gärna in mycket halm i buren och någon mysig filt för extra värme om det behövs. Om kaninen bor i bur så bör du försöka tömma buren på bajs och kiss minst en gång i veckan och göra en storstädning en gång i månaden.

Vissa kaniner har inget emot att hoppa runt i sele och koppel medan vissa andra inte tycker om det. Om du ska köpa sele och koppel så finns det att köpa på djurbutiker.

Att tänka på

Kaniner är riktiga sällskapsdjur och det kan därför vara smart att köpa två kaniner om du själv inte kan ge kaninen all uppmärksamhet den förtjänar. Kaniner som inte får socialisera sig tillräckligt mycket kan bli oroliga, otrevliga och jobbigt energiska när de inte får leka. En glad kanin är snäll, mysig och trevlig att ha och göra med. Många som har kaniner inomhus låter kaninen gå fritt hemma och stänger bara in den i buren när inte någon är hemma.

Kom även ihåg att kaniner gärna gnager på sladdar och dylikt, så om kaninen ska få gå runt fritt så är det viktigt att gömma undan elkablar så det inte sker en olycka.