Skötselråd marsvin

Skötselråd marsvin

Marsvin är lättsamma och roliga husdjur som brukar gå bra ihop med barn. Vissa individer kan vara en aning nervösa så det är viktigt att hantera sitt marsvin från att de är små så att de vänjer sig vid mänsklig kontakt.

Foder

Marsvin är vegetarianer och behöver ha fri tillgång till hö som är deras basföda. Höet håller marsvinet sysselsatt och är viktigt för en jämn matsmältning. För växande marsvin kan ett tillskott av pellets vara bra under de första sex månaderna. Se till att de pellets du väljer har ett bra näringsinnehåll anpassat för marsvin. För att undvika c-vitaminbrist ska marsvinen få c-vitaminrika grönsaker, gärna två gånger per dag. Det kan exempelvis vara morot, paprika, vitkål, persilja, spenat och broccoli. Eftersom marsvinens tänder växer ständigt behöver de slipas ned. Pinnar från fruktträd ger marsvinen något som de kan gnaga på för att hjälpa till att hålla tänderna korta. Om det inte räcker bör du ta ditt marsvin till veterinären och få hjälp med att slipa tänderna.

Övriga skötselråd för marsvin

Ungefär varannan vecka behöver klorna klippas och detta gör lättast med en klotång för katt och hund. Precis som med katter och hundar får man vara försiktig så att man inte klipper i pulpan. Kolla minst var sjätte vecka om klorna behöver klippas. Efter kloklippning är det bra att belöna ordentligt med det godaste marsvinet vet så att kloklippningen associeras med något positivt.

Marsvin är generellt sett väldigt renliga djur, men de behöver badas omkring var tredje månad. Lättast gör man det i ett handfat eller ett babybadkar. Lägg en trasa i botten och placera sedan marsvinet där medan du fyller på med ljummet vatten. Enklast är att marsvinet ställer sig med framtassarna på dina händer och med den andra handen schamponerar du in marsvinet. Ett tips är att använda milt babyschampoo eller exempelvis hundschampo. Skölj pälsen noga efteråt.

Korthåriga marsvin brukar inte behöva någon hjälp med pälsvården, men marsvin brukar tycka om att bli borstade. Långhåriga marsvin behöver däremot kammas oftare för att inte få tovor i pälsen.

Tillbehör

Gallerbur är den vanligaste buren och består av en plastbotten samt väggar och tak av metallgaller. De vanligaste burstorlekarna är 100 x 50 cm och 120 x 60 cm, men det finns även mindre och större burar. Buren ska helst städas 2-3 gånger i veckan eller oftare om det ser ut att behövas. Övrig inredning att tänka på i buren är ett hus med sitthylla, vattenflaska, matskål och eventuella leksaker. För att underlätta städningen av buren är ett tips att ha tidningsmaterial som bottenunderlag. Ovanpå det är kutterspån ett utmärkt material eller så kan du använda halm.

Att tänka på

Det kan vara bra för marsvinet att komma ut ibland och inte bara sitta i sin bur hela dagarna. Marsvin behöver röra på sig och därför är det lämpligt att släppa ut marsvinen med jämna mellanrum. Under somrarna kan det vara härligt att låta dem leka i en hage av kompostgaller. Där kan marsvinen beta gräs ett par timmar. Gör det lekfullt för dina marsvin och aktivera dem till exempel genom att gömma morotsbitar i ett rum och låta marsvinen leta. Bara fantasin sätter gränserna för hur du kan aktivera dina marsvin!