Skötselråd sköldpadda

Sköldpadda

Sköldpaddor är riktigt trevliga djur när man har förstått sig på dem. Här kommer lite skötselråd och tips för att få en glad och trevlig sköldpadda där hemma.

Foder

Den optimala maten för sköldpaddor är så lik den mat som vilda sköldpaddor äter. Tyvärr är det ju inte möjligt för en tam sköldpadda att äta samma mat som de vilda sköldpaddorna. Vilda sköldpaddor äter vanligtvis både gräs och ogräs, men även blad och blommor från flera olika växter. Så för att efterlikna den vilda sköldpaddans mat så kan man ge sin sköldpadda bladgrönsaker, exempelvis romansallad, frisésallad och ruccolasallad.

Några gånger per vecka bör även sköldpaddan äta specialgjort torrfoder för sköldpaddor, alternativt en hel rå fisk eller uppblött torrfoder som egentligen är för katter eller hundar med lågt fettinnehåll. Vanligtvis så är sköldpaddor till största del köttätare när de är yngre och går över till mer grönsaksätare när de blir äldre. Självklart ska sköldpaddan alltid ha tillgång till rent vatten så den kan dricka när den är törstig.

Övrig Skötsel

Landsköldpaddor har en tendens att göra sina behov när de hamnar i vatten, men med det sagt så behöver man inte bada sköldpaddan för att tvinga den att göra sina behov. Det räcker med att ha ett vattenbad i boet för att sköldpaddan själv ska kliva ner om den känner för det. Om sköldpaddan tvingas till bad för ofta så kan den bli stressad och det kan leda till sjukdomar.

Tillbehör

Sköldpaddan behöver någonstans att bo, vanligtvis ett akvarium eller terrarium. Boet bör ha kanter som är cirka 20 centimeter höga så sköldpaddan inte kan klättra ut. Beroende på sköldpaddans storlek så bör ytan vara minst 60 x 100 centimeter. Botten kan täckas med tidningar och därefter ett tunt lager med grus. För att öka komforten i boet så kan man placera en liten grotta i terrariet så sköldpaddan kan gömma sig där. Man kan även ha stenar, lite rötter och annat för att göra boet roligare för sköldpaddan. Vissa sköldpaddor kan även bo utomhus på sommaren om det är tillräckligt varmt.

Att tänka på innan du skaffar sköldpadda

Sköldpaddor är fantastiska djur för den som är pälsallergiker. De lever även länge så du får ha din vän med dig i många år.

Många tror att sköldpaddor inte kräver så mycket underhåll och skötsel, men det stämmer inte. Sköldpaddor behöver städning av boet precis som en kanin eller andra gnagare löpande. De vill ha färska grönsaker dagligen och vill gärna ut och röra på sig utanför akvariet eller terrariet. På sommaren vill de gärna vara ute på gräsmattan och äta färskt gräs och få röra på sig. Kom bara ihåg att ha ordentlig uppsikt över din sköldpadda eller sätta upp någonting som avskiljer gräsmattan från vägar eller möjligheten att försvinna. Att bygga en liten mur av tegel duger bra, så länge höjden är minst 20 centimeter. Under 20 centimeter så kan sköldpaddan klättra över. Om sköldpaddan ska vara ute över natten så får temperaturen inte understiga 10 grader. En solig dag trivs den som bäst i minst 15 grader och en molnig dag bör temperaturen ligga på 17-18 grader för att sköldpaddan ska trivas.