Skötselråd hund

Skötselråd hund

Att skaffa hund innebär ett stort ansvar. Om du funderar på att köpa eller adoptera en hund bör du noggrant överväga om du har den tid och det engagemang som krävs för att en hund ska bli lycklig och må bra hos dig. Hundar behöver sällskap och motion samt att få komma ut flera gånger dagligen för att sköta sina toalettbestyr – oavsett väder!

Här ger vi dig grundläggande skötselråd för dig som tänkt skaffa hund så att du ser vad en hund behöver för att må bra.

Foder

Det kan vara vilseledande bland alla hyllor i djuraffären att veta vilket märke av hundmat och vilken variant av hundfoder man ska välja, men köpt hundfoder ger garanterat hunden den näring den behöver i rätt proportioner. Valet av fodret kan bero på ras, storlek och hur gammal din hund är. En dräktig tik, en hund med känslig mage eller en hund som behöver gå ned eller hålla vikten kan behöva specialfoder. Fråga gärna i en djuraffär eller hos din veterinär om du är osäker.

En tumregel för att se om hunden får i sig rätt foder är att se hur den mår. Hunden ska vara pigg, glad, ha blank fin päls, gilla sitt foder och ha bra avföring.

Kom ihåg: Hunden mår inte bra av matrester! Det är ingen liten människa och mår inte bra av att bara få i sig matrester, särskilt då de ofta innehåller för mycket salt.

Hundar vill ha ständig tillgång till färskt vatten. Ha som tumregel att byta ut vattnet minst tre gånger om dagen, har du möjlighet att byta oftare så gör det! Kom ihåg att alltid fylla skålen om den är tom.

Gift för hundar

  • Choklad – orsakar kramper. Det är individuellt hur mycket en hund klarar av och beror även på hundens storlek. Glöm inte choklad framme på ett bord eller en bänk då de snabbt slinker ner i magen på hunden och kan orsaka ett onödigt veterinärbesök.
  • Lök – orsakar blodbrist hos din hund.
  • Nötter – saltade nötter kan även leda till saltförgiftning hos din hund.
  • Svamp – Vissa svampar är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att kontakta veterinären så fort som möjligt.

Hundgodis är ett effektivt verktyg för att träna din hund och en belöning som hunden tydligt förstår. Det är inte bara ur en synvinkel från hur du ska uppfostra din hund utan är också viktigt för ditt band med hunden, ett fint sätt att visa kärlek och uppskattning.

Övrig skötsel

Klor växer och behöver klippas titt som tätt. Ett tips är att när hunden är valp vänja den vid att röra vid tassar och tår. Det kan också vara lättare att försöka skapa trevliga associationer såsom att när hunden ska få mat så klipper man en klo. Gör man detta regelbundet i början så lär man valpen att kloklippning inte är något obehagligt. Träna en stund varje dag så är risken för stress minimalt liten hos både valpen och dig som hundägare.

Tillbehör

När du köper hund så finns det en mängd olika tillbehör. Exempelvis behöver du ha ett bra halsband och koppel som inte skaver och irriterar hunden. En del föredrar halsband och andra sele. Det sistnämnda kan vara bra om hunden drar mycket i kopplet för att det på så sätt avlastar hundens hals och nacke. En rekommendation är sele till valpar, innan den lärt sig att gå ordentligt i koppel, för att avlasta nacken.

Hundar med längre päls behöver kam eller borste för att ta bort tovor. Det kan vara smart att kombinera pälsskötseln med en skogspromenad så slipper du håra ner hela din bostad. Somliga hundraser kan behöva klippning regelbundet för att inte bli för varma. Gå till en bra hundsalong eller utbilda dig själv och skaffa en professionell klippmaskin.

Din hund behöver sällskap & motion

Hundar mår inte bra av att vara ensamma utan behöver träffa både andra människor och andra djur för att trivas. De behöver mänskligt sällskap flera timmar om dagen och att aktiveras både kroppsligt och mentalt. En hund mår inte bra av att vara ensam hela dagen utan att få komma ut. Om du jobbar heltid bör du åtminstone komma hem på lunchen och gå ut med din hund. Annars är det bättre att din hund får vara på hunddagis eller att du anlitar en daghusse eller dagmatte som tar hand om din hund några timmar. Var sjätte timme brukar man säga är minimum för hur ofta din hund behöver motion och att rastas på dagtid. Valpar och äldre hundar för få komma ut ännu oftare!