Skötselråd katt

Skötselråd katt

Funderar du på att skaffa en katt? Det finns endel att tänka på och förbereda sig inför när man väl bestämt sig. Det finns både raskatter och huskatter, en raskatts egenskaper har avlats fram under många år och passar bättre som innekatt än vad en huskatt gör. Huskatter får dock sällan de sjukdomar som raskatter ibland kan få. Om du ska skaffa en katt är det viktigt att du har tid för att den ska må bra, katten behöver mycket omtanke och kärlek!

Foder

Kattmat kan tänkas vara en ren djungel för kattägare. Väljer man det dyraste fodret från veterinären? Eller kan man ge katten överblivna rester från middagen? Det viktigaste är att katten får i sig det som den behöver och det baseras på kattens ålder, levnadssituation och kattens ras, olika raser behöver exempelvis olika typer av foder.

Det finns två varianter av foder, nämligen våt- och torrfoder. Torrfoder köper man vanligtvis i påse, medan våtfoder köpes på burk. Det allra viktigaste är att välja kattmat som katten äter och föredrar. Det bästa sättet att hitta vilken typ av kattmat som föredras är att börja köpa lite av varje för att sedan prova dig fram. Det som är viktigt att ta hänsyn till är fodrets energiinnehåll och kvalitet för att minska risken för överutfodring. Övervikt är nämligen ett vanligt hälsoproblem bland katter och bör tas hänsyn till. För att maten ska vara så bra som möjligt är det viktigt att man väljer att köpa mat som har en hög kötthalt eftersom katter behöver mycket protein.

Såsom alla levande varelser så är vatten för katter livsviktigt. För att få katter att dricka mer ska den ha fri tillgång till vatten som exempelvis kan serveras ur en glasskål eller en rostfri skål. Undvik helst plast då det kan ge smak på vattnet. Vattnet bör bytas minst två gånger varje dag.

Tillbehör

Är det en inomhuskatt kan det vara bra att ha tillbehör såsom klätterställning, dels för kattens motion, för att vässa klorna och för att ge den en tillflyktsplats. Bra att tänka på är att välja en stabil ställning med tillräckligt höga stolpar så att katten har möjlighet att sträcka ut hela kroppen när den vässar klorna.

Övrig skötsel

Att klippa klor kan vara besvärligt, speciellt om katten inte vill samarbeta, men ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast katten vid ett bestämt grepp i famnen. Håller man inte katten ordentligt är det lätt hänt att den rycker till precis när du klipper. Det är bra att tänka på att trycka mot trampdynan för att få fram klorna ordentligt. Klipp endast i de vita spetsarna, de består av död vävnad och går bra att klippa i utan att det känns, precis som när du själv klipper naglarna.

Att tänka på

En katt är ett självständigt djur, men den behöver en husse eller matte och tycker inte om att vara ensam i långa perioder. En tumregel är att en katt ska ha minst tillsyn två gånger per dag. Det är viktigt att kattlådan hålls ren hela tiden. Om man inte rensar sin kattlåda och katten tycker att det är för fullt så kan den vägra gå där och göra sina behov på ett mindre önskvärt ställe. En annan sak att tänka på är att katter kan fälla ganska mycket hår. Genom att borsta katten regelbundet med en kattborste kan mängden katthår som sprids i hemmet minskas. Särskilt viktigt är det att borsta långhåriga kattraser för att undvika att de får tovor.

Aktivering är också viktigt, särskilt för innekatter. Många katter älskar leksaker som de får jaga eller intelligensspel där de får klura ut hur de kommer åt kattgodis.