Köpa katt

Köpa katt

Önskar du dig en gullig misse att sitta och klappa i soffan eller en tiger som jagar råttor ute i stallet? Här bjuder vi på tips för dig som funderar på att köpa katt.

Katter är självständiga djur och klarar sig ofta på egen hand så länge de har mat och en ren plats att sköta sina toalettbestyr på. Samtidigt så har många av dem behov av sällskap och aktiviteter för att de ska må bra – särskilt när det handlar om en innekatt.

Inne- eller utekatt?

Det första du bör ha i åtanke är om du tänker låta din katt vara utomhus eller inte. Om du bor i ett höghus utan möjlighet för katten att säkert klättra ner från en balkong för att komma ut bör du se till att katten hålls inne och skydda balkongräcken och fönster med nät för att katten inte ska ramla ner av misstag. Katter är nyfikna och överskattar ibland sin balansförmåga och det händer alldeles för ofta att katter ramlar ner och gör sig illa.

Vill du att din katt ska vara ute bör du ändå ge den möjlighet till ordentligt skydd mot väder och vind de timmar på dagen då du inte är där och kan släppa in den i huset. En skyddad terrass eller ett litet krypin brukar räcka.

Oavsett om du har innekatt eller utekatt bör du se till att vaccinera ditt husdjur då du kan dra in virus och bakterier med dina skor.

Om du inte har tänkt avla på din katt är det bäst att kastrera eller sterilisera den. För hankatter innebär det för det mesta färre slagsmål med grannkatter och du slipper ha en katt som kissar på dina möbler när den kommer inomhus. Din honkatt kan du antingen sterilisera eller ge p-piller för att slippa få oönskade kattungar. Tänk dock på att p-piller kan ge upphov till cancer hos katter om de används under längre perioder. Rådgör med din veterinär.

Lättskött eller utställningskatt?

De flesta katter klarar av sin pälsskötsel på egen hand. Med ett bra klösträd brukar även klorna klara sig på egen hand utan att du behöver klippa dem. Långhåriga kattraser kan behöva extra pälsvård i form av att du borstar katten regelbundet för att den ska slippa tovor i pälsen. Om du vill ställa ut din katt får du räkna med att det kan behövas lite mer päls- och klovård än för en huskatt.

Hitta en bra uppfödare

Om du söker en katt av en specifik ras bör du söka upp en bra uppfödare via en rasorganisation. Precis som för hundar handlas det tyvärr med individer som inte är helt friska när det kommer till kattraser som är mycket populära. Se till att du köper från en uppfödare som har nått bra resultat vid utställningar och som rekommenderas av rasorganisationen. Se alltid till att kattungen är veterinärbesiktad och har fått de vaccinationer och blivit avmaskad så som rekommenderas. Ett tydligt köpekontrakt är viktigt och se alltid till att försäkra din katt.

Adoptera en katt

Ett alternativ till att köpa en raskatt är förstås att adoptera eller att köpa en bondkatt. Det finns nästan alltid kattungar som behöver ett nytt hem. Tänk på att alltid se till att katten är vaccinerad och avmaskad samt verkar frisk överlag. Om du är osäker är det bäst att begära en veterinärbesiktning eller avstå från köpet.

Även vuxna katter finns det gott om hos djurskyddsorganisationer och katthem. Kontakta dem gärna om du kan tänka dig att ta dig an en vuxen katt hemma hos dig. Organisationerna brukar vara duktiga på att rekommendera en katt som passar i ditt hushåll och till din personlighet. Åk på besök och sätt dig tillsammans med katterna en stund så märker du snabbt vilken eller vilka individer som kan komma i frågga för just dig.

Lycka till med din nya katt och hoppas att ni kommer att trivas bra tillsammans!