Husdjursbloggen

Vilket kök passar bäst för djurägare?

Att skaffa ett husdjur innebär att man låter en ny individ flytta in i det egna hushållet. Det är ingen enkelriktad väg där djuret fullt ut ska anpassa sig till dina rutiner och ditt boende. Nej, även du måste anpassa bostaden och genom detta underlätta för djuret i fråga. Givet vilket djur det är också, naturligtvis.

Men om det handlar om en katt eller en hund – de två vanligaste husdjuren – så måste man åtminstone se till att det finns två speciella platser för djuret (tre om det handlar om en katt). Någonstans att äta och någonstans att sova; en katt ska också ha en plats där den kan gå på toaletten om det handlar om en innekatt. Matfrågan är viktig.

Vi kan säga att du har en hund och ska inreda en matplats för denne. Det du ska tänka på här är att din hund behöver avskildhet. En hund behöver känna lugn och ro i samband med att den äter, den ska inte stressas och känna att folk går i närheten av matskålarna. Det kan faktiskt leda till direkt farliga situationer. Även världens snällaste hund har en inbyggd radar som innebär att den skyddar sin mat och att den – i vissa fall – kan bli aggressiv och gå till attack. Det bör man tänka på.

Ett större kök är ofta att föredra i det här fallet och där man i ena änden har sin egen station och där man i den andra änden kan placera hundens hörna för mat och dryck. Även ett mindre kök kan fungera, men då bör man anpassa detta och här kan exempelvis en köksrenovering vara lösningen.

Går det att genomföra en köksrenovering?

Det behöver ofta inte ske någon massiv köksrenovering för att anpassa köket för ett djur. Man kan anlita en firma i exempelvis Stockholm för att skapa en mindre yta – ett litet krypin – för hunden. Det går att hitta smarta lösningar med detta där man exempelvis kan maximera utrymmet och där hunden får en matplats utan att man själv behöver ge upp så mycket av sitt eget. Det kanske går att bygga in platsen i fråga och ha en arbetsbänk ovanför samt förvaring på sidorna?

Och: kanske är det ändå dags att genomföra en större köksrenovering ändå? Ska man ändå anpassa för hunden så kanske det kan vara läge att ta tag i sina egna drömmar också? En köksrenovering idag behöver inte bli så dyr – dels med tanke på att större utbud av nyckelfärdiga lösningar och dels med tanke på att man kan använda rot-avdraget för det. Det senare innebär att du kan dra av 30% den totala arbetskostnaden på din deklaration; detta med ett årligt tak på 50.000 kronor.

Tänk på att skydda golvet

Om du enbart vill göra en mindre förändring så tänk även på golvet. Försök att skaffa ett bra skydd för golvet i allmänhet och för hundens matplats i synnerhet. Dels så har den klor som kan repa ytan och dels så har en hund sällan något vidare bordsskick. Ditt golv kommer att nötas.

Ett alternativ är att skaffa en rejäl plastmatta under ytan där hunden äter. Ett annat är att slipa om ditt befintliga golv och lägga en ny ytbehandling som klarar yttre slitage på ett bättre sätt. Lack brukar vara gångbart i detta sammanhang.

Läs mer om att renovera kök på https://www.koksrenoveringstockholm.nu/