Bil & Motor

Teoriprov – så klarar du provet

Dags att skriva teoriprov? Det är en del av vägen fram till körkortet och det är, tillsammans med uppkörningen, det svåraste momentet att klara av. Vilken av båda dessa delar som är svårast – eller lättast – beror helt på vem du frågar. Men klart står att du inte kommer att få godkänt vare sig vid ditt teoriprov eller vid din uppkörning om du är illa förberedd.

Körkortet. Få saker i livet definierar på samma sätt att man blivit vuxen. Plötsligt kan man sluta vara så beroende av föräldrarna utan man kan ta sig till träningen, till jobbet eller sina kompisar utan att be om skjuts. Man kan söka vissa jobb som kräver ett körkort och man kan på det stora hela lägga upp livet på ett annat sätt. Kort sagt: man blir vuxen på en ny nivå.

Men, för att få denna rosa lapp och den frihet denna fungerar som biljett till så krävs det också att man har uppvisat rätt kunskaper både i samband med ett teoriprov och i samband med en uppkörning. Därtill ska man även klara av både Riskettan och Risktvåan.

Använd internet och skaffa kunskaper inför teoriprovet

Just teoriprovet har för många visat sig vara det stora hindret, men behöver det verkligen vara så? Vår fasta övertygelse är att alla kan klara ett teoriprov, men att man måste hitta sin egen väg för att plugga inför det. Idag kan man exempelvis använda internet för att läsa på om teorin och samtidigt också göra löpande tester av sina kunskaper – genom prov som påminner om teoriprovet.

Detta sätt ger djupa kunskaper och det ger också tydliga ledtrådar om vilka områden som man bör fördjupa sig lite extra på. Genom att i god tid innan ett teoriprov sätta sig och läsa, göra tester och fördjupa sig så kommer man också hela tiden att fylla kunskapsbanken med tillräckligt mycket information för att klara de 52 frågorna som krävs för ett godkännande.

Utöver att plugga så finns det tre andra saker att tänka på inför ditt teoriprov. 1) betala summan om 325 kronor som krävs för att få skriva det 2) infinn dig i god tid innan provet ska skrivas – kommer du försent så får du inte göra ditt teoriprov och 3) se till att ha med en giltig ID-handling. Det är det som krävs för att du ska ta nästa steg mot den rosa lappen.