Husdjursbloggen

Se djur- och fågellivet på safari i Krugerparken

Husdjur i all ära, men det finns också något mäktigt med de djur vi inte lyckats tämja, som fortfarande strövar runt där ute i världen, på slätter och savanner, i djungeln, skogarna och bushen. Den absoluta majoriteten av världens djur är vilda, även om vi har skaffat oss möjlighet att observera, och även bevara, många av dem, genom att upprätta nationalparker. En berömd sådan är den mäktiga Krugerparken i Sydafrika, som är ett populärt resmål för den som vill åka på safari och se vilda djur och fåglar.

En av de mest artrika platserna på jorden

I Krugerparken finns en enorm mängd djur och fåglar, faktiskt fler än på de flesta platser i världen. Eller vad sägs om 147 olika däggdjur, 114 olika kräldjursarter och mer än 500 fågelarter? Mångfalden är häpnadsväckande, och där många andra safariparker i Afrika har en ganska platt och enformig terräng bjuder Krugerparken dessutom även på hisnande naturupplevelser.

Ett självklart mål för en safariresa alltså, och många reseföretag erbjuder skräddarsydda resor till Kruger och har även stugbyar inne i parken med så kallade lodges för de gästande turisterna. På en safarilodge vilar man ut om nätterna och vaknar på morgnarna med direkt tillgång till utflykter, vandringar eller rekreation.

Fakta om Krugerparken

Kruger Nationalpark ligger i nordöstra Sydafrika, i provinserna Mpumalanga och Limpopo ungefär en dags bilfärd från Johannesburg. Det är lätt att ta sig dit och även infrastrukturen inne i parken är mycket bra, med körvänliga vägar och gott om lägerplatser att stanna till vid. Parken är drygt 34 mil lång och ungefär fem mil bred. Sju floder rinner genom området och i öster breder en låg bergskedja ut sig. I övrigt är parken varierad med mestadels kuperat slättland.

Krugerparken på sommaren

Det går bra att åka på safari i Sydafrika året runt. När vi har vinter i Sverige är det sommar i Sydafrika och dagarna är därför mycket heta. Det är också regnperiod då, men det regnar inte hela tiden. Sydafrikansk vinter är heller inget som den svenska, utan medeltemperaturen på dagarna ligger mellan 23 och 29 grader. Nätterna kan dock bli riktigt kyliga.

Under den här perioden är Krugerparken grönskande och växtligheten som störst, vilket gör att det ibland kan vara svårt att få syn på djuren. Med bra guider finns dock goda chanser att få se en mängd djur, och även deras nyfödda ungar, under sommarmånaderna. Den sydafrikanska sommaren är också bäst om man vill se alla de spännande fågelarter som söker sig till Krugerparken under den här perioden.

Safariresa på vintern

På vintern är dagstemperaturerna behagliga men nätterna blir kyliga. Under denna period finns störst chans att få se en stor mängd djur som lejon, leopard, noshörning, flodhäst, zebror och så vidare. Det är också lättare att få syn på djuren eftersom växtligheten är mindre. Vill man göra en egen safariresa med hyrd bil är därför vintern den bästa tiden.

Hos Nyati Safari finns flera olika alternativ på safariresor.