Husdjursbloggen

Har du rätt körkort för djurtransporten?

De flesta av oss har ett B-körkort och det är med denna klassificering som man får köra vanliga personbilar; vilket brukar räcka för del allra flesta. Det är egentligen enbart vid flyttar som man har behov av att köra något typ av tyngre fordon eller en släpvagn. Trots detta så kommer du att få en massa frågor vid teoriprovet inför ditt körkort om vilka typer av släp som du får köra. Pluggar du på en trafikskola i Stockholm så kommer väldigt många potentiella frågor som kan komma att handla om just detta ämne.

Och: det behövs. För, kör man ett för tungt fordon så krävs det också ett annat typ av körkort. Detta då hela ekipaget beter sig på ett sätt som kräver förkunskaper och där man som förare måste klara av att parera vissa saker, veta hur släpet beter sig och att det handlar om extrem fara om man inte gör detta. I frågan om en hästtransport så kommer du dessutom att äventyra hästens hälsa om du kör ett för tungt ekipage i förhållande till ditt eget körkort; något som tyvärr ofta sker.

Om det sker av okunskap eller av att man chansar låter vi vara osagt; men faktum är att det är ett lagbrott som kan innebära ett indraget körkort och där man således riskerar väldigt mycket – både den egna hälsan, hästens dito och den egna bekvämligheten i vardagen. Kort och gott: du måste alltid kolla upp hur mycket ditt ekipage väger – bilens plus släpets totala vikt får ej överstiga 3500 kilo om du har ett B-körkort.

Anmäl dig hos en trafikskola och få utökad behörighet

Är det så, då måste du kontakta en trafikskola för att ansöka om utökad behörighet. Detta är emellertid ingen större svårighet och bär ingen högre kostnad. Ansöker du om utökad behörighet hos en vanlig trafikskola i Stockholm så kanske de kostar upp till 3000 kronor och denna, nya behörighet skulle i så fall ge dig en möjlighet att köra ett ekipage med en totalvikt på 4250 kilo. Naturligtvis så utgår vi här från att du A) har vana av att köra med släp sedan tidigare och B) klarar av att köra upp och bevisa denna vana.

Det viktigaste är att du verkligen ser till att du klarar av – och får! – köra din häst/djurtransport. Det handlar om att lära sig vikten av att undvika prekära situationer, att veta hur ett ekipage reagerar vid exempelvis halka och hur mycket tyngden påverkar exempelvis bromssträckan. All denna kunskap kan ge din häst en säkrare och behagligare resa.

https://globenstrafikskola.se/ kan du läsa mer om diverse körkortsutbildningar.