Husdjursbloggen

Går det att få en begravning åt sitt husdjur?

Alla som har husdjur, vet hur nära de kan bli oss människor, oss hussar och mattar. Våra husdjur blir ju mer som en familjemedlem, än ett djur. De blir våra ”barn”, ”syskon” och följer med oss överallt. De blir nästan, lika älskade som våra egna familjemedlemmar. Och så konstigt är det ju inte. De är mer hängivna än någon annan familjemedlem (ibland). Man kan knappt få något annat husdjur som är så trofast som våra husdjur (undantagsvis fiskar i ett akvarium).

Husdjursägare beredd på husdjurets död

De flesta husdjur lever ju så mycket kortare tid än vi, människor (undantagsvis elefanter, men vem har en elefant som husdjur?). Därför är de flesta som har ett husdjur, beredda på att de kommer att dö innan vi själva dör. Det innebär att man som husdjursägare måste tänka på att en dag har man inte kvar sitt husdjur längre. Och hur gör man då?

Var vill man begrava sitt husdjur?

Har man en egen tomt, kan man alltid begrava det där. Då kan man beställa hem en fin liten gravsten och ställa den på den plats som man har för sitt husdjur. En liten stenplatta kan vara fint som ett minne av ett älskat husdjur. Nu är det ju inte alla husdjursägare som vill lägga sina resurser på en gravsten, men varför inte? Har husdjuret betytt mycket för oss mattar och hussar, varför skulle inte det husdjuret få en liten gravsten som en påminnelse om att det husdjuret en gång i sitt liv gav sin familj otroligt mycket av vänskap och trofasthet och glädje (och motion?).

Vi vill ha en gravsten där vi kan sörja

Meningen med en gravsten är ju att den hjälper oss att minnas och att kunna sörja, när det behövs. En gravsten är ett litet monument, ett eftermäle till oss som lever efter att till exempel an anhörig har gått bort. Det är ju oftast en större sorg när en anhörig går bort. Och då vill man ha en riktig begravning, en riktig grav, en riktig gravsten. Allt blir så mycket större, viktigare och ger oss en större sorg, än ett husdjur, som man alltid kan köpa en ny av.

Begravning viktig för den som är anhörig

Man ska inte underskatta vikten av en begravning. Den är en mycket viktig del av sorgearbetet efter någon som man har uppskattat och tyckt om. Att någon dör, innebär en chock för de flesta anhöriga; att inte få träffa den personen mer. När väl insikten har sjunkit in, återstår sorgen och saknaden. Med tiden kan den bli mindre akut, mindre smärtsam och lättare att bära. Läs mer här om gravstenar.