Husdjursbloggen

Solskydd för djuren

Det är inte bara människor som kan behöva skydd mot solen. Även våra små vänner kan behöva gömma sig från solen på sommaren.

Det är inget nytt att det är farligt att lämna hunden i bilen under sommaren. Många personer har fått en bilruta krossad för en förbipasserande har sett en hund i en alldeles för varm bil.

Egentligen är det samma sak hemma som i bilen, hundar behöver skugga för att slippa utsättas för extrem värme. Även andra djur, som katter, kaniner, marsvin och andra söta husdjur vill ha skugga. Många djur har även svårt att kontrollera sin kroppstemperatur och blir därför extra känsliga mot värmen.

Köp ett solskydd till djuren

Vissa djur som är lösa utomhus kan ta skydd under ett träd, men alla tomter har inte skuggade platser. Även djur som är inhängade utomhus kräver skugga för att inte bli för varma och få vätskebrist. Ett tips är att sätta upp ett solsegel ovanför kaninburen eller att sätta upp en markis ovanför altanen så hunden eller katten kan sitta i skuggan. Om ni väljer att köpa en markis så kan även ni som ägare få njuta av skuggan tillsammans med era djur. Det finns gott om återförsäljare av markiser och du kan skräddarsy din markis efter tycke av färg, form och storlek. Du kan dessutom göra lokala sök, så om du bor i Upplands Väsby kan du exempelvis söka på “markiser upplands väsby” och då hittar du företag i närheten av dig som säljer markiser.

Glöm inte vattnet

Även om djuren får skugga så kan det bli väldigt varmt utomhus på sommaren och det är viktigt att djuren har tillgång till vatten. Om djuren får vätskebrist blir de slöa, trötta och kan börja må dåligt. Det är precis som för oss människor.

Om din hund blir för varm

Om du din hund blivit för varm på grund av för lite solskydd och för hög värme;

  • Ge hunden vatten först och främst, men inte iskallt.
  • Sätt hunden i skuggan och se till att det blåser på hunden. AC i bilen fungerar också, lägg då hundens nos mot luftmynningen.
  • Bada hunden i vatten. Både pool och grunt vatten som dammar och diken fungerar.
  • Om hunden får andningsproblem på grund av överhettning så kontakta en veterinär omgående!

Vi hoppas att alla förstår hur viktigt det är att ge våra fyrbenta vänner solskydd och vatten på sommaren. Om ni är osäkra på hur ert djur mår efter en varm dag i solen, kontakta en veterinär.