Husdjursbloggen

Så undviker du klomärken på golvet

Djurägare kämpar ofta med repiga golv, något som knappast uppskattas om du hyr din bostad och även om du äger en egen lägenhet eller ett eget hus så ser det knappast särskilt trevligt ut.

Trägolv i all ära, men när man har husdjur som hund, katt eller kanske en minigris finns det bättre alternativ som är mer slittåliga. Vi slår ett slag här ett slag för mattgolv då det finns ett flertal golvmattor som är mycket stryktåliga och lättskötta.

Används på sjukhus & i offentliga lokaler

Besöker du ett sjukhus eller olika offentliga lokaler och tar en titt på golven så ser du snabbt att det vanligaste golvmaterialet är någon form av vinylgolv. Anledningen till detta är enkel. De är lättskötta, hygieniska och väldigt stryktåliga. Dock så håller inte alla “plastgolv” den typen av kvalitet. Det gäller att välja golv som håller proffskvalitet för att de ska tåla hundklor och slitage från andra typer av djur. Anlita en seriös firma så ger de dig förslag på passande golvmaterial.

Optiskt går det att få i princip vilket utseende som helst, från enfärgat till golv med träoptik, golv som imiterar mönstrat kakel och mycket mer. Ta en titt i olika kataloger så ser du vilka enorma möjligheter det finns för att få en riktigt snygg inredning även med mattgolv.

Heltäckningsmattor kan fungera om du väljer mattor med väldigt kort lugg såsom nålfilt, men se till att du har en bra dammsugare med ordentliga borstar så att du verkligen får rent på golvet.

Tjocka och lurviga mattor är ingen höjdare om man har husdjur. De drar till sig mycket hår och blir lätt äckliga av smutsiga tassar och om du har en hund som dreglar mycket bör du helt undvika textila mattor. Annars får du lägga mycket pengar på mattrengöring.

Lägg matta ovanpå trägolvet

Om du hyr bostad är ett hett tips att lägga mattgolv ovanpå de existerande parkett- eller laminatgolven (om sådana finns). Så kan du skydda de golv som redan ligger i bostaden och behöver inte oroa dig för att ordna med underhåll eller ersättning för förstörda golv när du flyttar ut senare.

Mattgolv går att fästa med smala tejpremsor vilket gör att det går enkelt att avlägsna golvet när det är utslitet eller när det är dags att flytta. Samtidigt ligger det stadigt på plats under tiden som det används. De gamla metoder där man fäste mattgolv med tjockt lim som var omöjligt att få bort är ett minne blott.