Husdjursbloggen

Oärliga uppfödare – så skyddar du dig

Om du ska köpa djur från en uppfödare så finns det lite att tänka på. Om du köper ett djur från en oärlig uppfödare så kan stamtavlan vara påhittad, det kan finnas gendefekter och du kan få ett djur som inte är vaccinerat som det ska. De kan även rakt ut lura dig om djurets ras och dölja avgörande information för dig.

Är uppfödaren registrerad?

Att registrera sig som uppfödare kostar bara några hundralappar men det visar att de är seriösa och följer de regler som ställs på uppfödare. Om uppfödaren hävdar att det är för dyrt, var försiktig! Det kan vara så att de har blivit uteslutna på grund av regelbrott och då ska du absolut inte köpa ditt djur från den uppfödaren.

Kolla upp uppfödaren på nätet

Det första du ska göra är alltid att göra en sökning på google på uppfödaren. Kolla både uppfödaren personligen men även hur andra personer pratar om själva uppfödarverksamheten. De flesta kennlar, katterier och andra djuruppfödare har ett verksamhetsnamn och det ska man alltid göra en sökning på. Gå gärna in på djurforum och fråga om erfarenheter från andra djurägare.

Kontakta tidigare köpare från samma uppfödare

En seriös uppfödare har information om tidigare kullar och de nuvarande ägarna. Därför kan du alltid be om att få prata med några som äger ett djur från just den uppfödare du är intresserad av. De frågor som kan vara extra bra att fråga är:

  • Har djuret visat upp några dåliga beteenden utan rimlig förklaring?
  • Har djuret haft problem med leder, andningsvägar, oförklarliga smärtor eller andra problem i tidig ålder?
  • Har veterinärer påpekat något om djuret som uppfödaren undanhållit eller inte tagit reda på?
  • Har du haft några problem med uppfödaren?
  • Skulle du rekommendera mig att köpa ett djur från uppfödaren?

Om du får bra svar på dessa frågor så kan du förhoppningsvis vara lugn och anse att det är en bra uppfödare.

Om du blir lurad av en uppfödare

Om du upptäcker att du har blivit lurad av en uppfödare så finns det hjälp att få. Jurister i Sverige får lite för ofta hjälpa familjer och privatpersoner som har blivit lurade av oseriösa uppfödare. En jurist kan hjälpa dig att medla med uppfödaren och häva köpet. Om det inte går att resonera med eller få tag på uppfödaren så kan juristen hjälpa dig med polisanmälan och biträda dig i en eventuell rättegång. Kom alltid ihåg att få all information skriftligt så du har bevis. Enligt flera jurister är många avtal muntliga och det är svårt att bevisa vem som talar sanning och vem som ljuger.

 

Vi hoppas att du tänker till en extra gång innan du köper ditt djur. Vi hoppas att kunna bidra till fler seriösa uppfödare och mindre lurendrejeri på djurens bekostnad.