Husdjursbloggen

Lyxbygge till hunden

Många hundar vill gärna vara utomhus hela dagen, oavsett väder. Men din hund har kanske ingen bra plats att vistas på ute i trädgården när det är gassande sol eller när det regnar. Då är det dags att ordna med en ordentlig hundkoja så att hunden kan njuta av den friska luften utan att få solsting eller bli dyngsur.

Visst finns det färdiga lösningar på djuraffärer och byggmarknader, men de flesta av dem har rätt dålig kvalitet eller är gjorda i material som vare sig är bra för hunden eller miljön. Hundkojor i plast är en dålig idé om din hund hör till typen som gillar att gnaga på saker. Ett besök till veterinären för att hunden har svalt plastfragment kan du bespara dig. Dessutom brukar de vara rätt fula och materialen håller sällan mer än ett par år om de står i solen.

Bättre är det istället att bygga en rejäl hundkoja av trä. Väljer du lite tjockare brädor får hundkojan en bättre isolering mot både värme och kyla. Viktigt är också att den kommer upp en bit från marken för att undvika drag och fukt som kommer upp genom golvet.

Du kan välja material som matchar ditt eget hus och kanske till och med måla i samma färgnyans så att din hund får en miniversion av din egen bostad. Släpp lös fantasin och bygg dit ett litet torn, sätt in fönster eller bygg en liten veranda där hunden kan ligga när vädret är fint men kanske fortfarande är kallt på marken.

Är du ingen mästersnickare själv? Ta då hjälp av en duktig snickare nära dig för att få hjälp med bygget. De brukar tycka att det är kul att få ett lite annorlunda uppdrag emellanåt. Så kan du vara säker på att din hundkoja håller länge. Samma sak med målningen. Ta hjälp av en proffsmålare så får du ett snyggt resultat som är målat med rätt färg för ändamålet.

Eller så gör du allt själv så att du stolt kan visa upp din kreation för vänner, familj och grannarna. Det kommer nog att vara en och annan som blir inspirerad och vill bygga något liknande på egen hand!