Köpa hund

Köpa hund

Att skaffa en egen hund kräver att du är beredd att ta ordentligt med ansvar. En hund måste gå ut flera gånger dagligen och behöver mänsklig närhet för att trivas och må bra. Det går alltså inte att skaffa en hund och sedan tro att den ska klara sig själv hela dagen medan du arbetar. Läs gärna våra skötselråd för hundar innan du överväger att skaffa en egen hund.

Om du redan vet att du vill ha en hund och har de förutsättningar som krävs för att din hund ska bli lycklig hos dig så har vi här samlat lite tips som kommer att göra valet av rätt hund lättare.

Rätt storlek och personlighet

Hundens storlek är en faktor som är väldigt viktig att ta med i beräkningen. Om du har små barn kan en alltför stor eller för liten hund ge upphov till problem. En stor hund springer lätt omkull småbarn och en väldigt liten hund kan skadas av småbarn som leker lite för vilt. Det är då bättre att satsa på en hund som är mellanstor så att hunden inte kommer i kläm men ändå är liten nog för barnen att själva kunna gå ut med den när de har blivit några år äldre.

Olika hundraser har olika personlighet och behov av aktivering. De hundraser som kallas för brukshundar har detta namn av en anledning, nämligen att de behöver aktiveras mycket för att må riktigt bra. De har ofta utpräglade arbetsegenskaper såsom att de gärna vallar, apporterar eller vaktar. Det är mycket viktigt att ha i åtanke när du väljer hundras. En brukshund som inte får tillräckligt med motion eller mental stimulans kan komma att bli en “problemhund” då den hittar andra beteenden för att få utlopp för sin energi och sina instinkter.

En liten hund betyder inte automatiskt att den gillar att sitta i knät eller bäras runt i en väska. Det finns riktiga krutpaket även bland de mindre hundraserna så även dessa behöver aktiveras ordenligt för att må bra.

Sist men inte minst bör du överlägga vilken storlek på hund som passar i din bostad. En stor hund i en liten lägenhet kan fungera, men det kan även vara väldigt opraktiskt. Hundraser med benägenhet för höftproblem bör inte bo i bostäder där de måste gå i trappor flera gånger om dagen för att gå in och ut.

Gillar du pälsvård?

Pälsvård är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer hundras. Har du tid och ork att borsta en lång päls dagligen vid behov? Vissa hundraser kräver daglig pälsskötsel medan andra endast behöver torkas av någon gång då och då. Somliga hundraser hårar starkt på våren när de tappar vinterpälsen.

Somliga hundraser har en benägenhet att dregla rejält, även när det inte vankas mat. Var säker på att du är OK med det om du väljer en ras som har denna egenskap.

Hos vissa hundraser med mycket rynkor förekommer ofta svampinfektioner, vilket gör att man måste vara noga med att hålla dem rena och torra för att undvika besvär.

Hitta rätt uppfödare

När du väl har hittat rätt ras för dig är det dags att hitta en bra uppfödare. Uppfödare kan du till exempel hitta via Svenska Kennelklubben eller respektive rasorganisation.

Ett hett tips är att åka på utställningar där du kan träffa uppfödare och även se de hundar som de avlar på. Så kan du vara säker på att du får en bra känsla både för hur uppfödaren är som person och för att din hunds framtida mamma eller pappa känns rätt för dig. För populära raser kan det vara långa väntetider för att få en valp då kullarna är tingade långt i förväg.

Undvik att köpa rashundar via tidnings- eller internetannonser då de tyvärr kan stamma från illegala importer. Oavsett om du väljer en renrasig hund eller en blandras ska du alltid se till att du får med ett EU-pass med din valp och vaccinationsintyg samt valpbesiktningsintyg. Hundvalpen får heller inte vara yngre än 8 veckor när den lämnar tiken. Skriv alltid ett ordentligt köpekontrakt.

Köpa eller adoptera en vuxen hund

Ibland händer det att rashundar behöver omplaceras då de inte fungerar i den familj där de har bott hittills, till exempel på grund av allergi eller förändrade familjeförhållanden. Där kan ofta uppfödaren hjälpa till att förmedla en kontakt. Om du är intresserad av en vuxen omplaceringshund kan du i vissa fall ställa dig på en väntelista hos rasorganisationen eller hålla utkik efter annonser på deras hemsida.

Även blandrashundar behöver ibland omplaceras. Om du tittar bland privatannonser är det viktigt att du tar dig ordentligt med tid att fråga kring bakgrunden till omplaceringen. Visar det sig att det beror på beteendeproblem hos hunden bör du vara väldigt försiktig om du inte har lång erfarenhet. Ta dig tid att träffa hunden, gå ut och gå med den på egen hand och känn efter hur ni fungerar tillsammans innan du bestämmer dig.

Något som vi gärna vurmar för här på Neverneverland är att adoptera en hund. Det finns massor med hundar hos djurskydd och privata organisationer som söker ett nytt hem. De hjälper dig gärna att hitta en hund som passar just dig.

Lycka till med hundköpet och ert framtida liv tillsammans!