Husdjursbloggen

Inred en myshörna till katten

Är du också lite less på att köpa dyra kattmöbler och sängar som katten ändå väljer bort? Vi har alla sett hur katten dissar det fina och dyra katträdet med hängmatta och mysiga kojor. Istället väljer de hellre en plastpåse eller en kartong. Där står vi och suckar över att kattmöbeln för tusentals kronor inte kommer till användning.

Bygg dina egna kattmöbler

Så istället för att köpa dyra katträd och liknande från djurbutikerna så kan du bygga dem själv! De flesta verktyg har du redan hemma och säkert något gammalt bord eller liknande som du kan bygga om. Det finns flera olika sätt att bygga kattmöbler, träd och få till en riktig myshörna till katten.

Om du inte har något gammalt hemma så finns det billiga möbler från ikea som man med lite kreativitet kan förvandla till ett katträd eller säng. Vi har sett många som använder det lilla bordet Lack för att bygga koja och myshörna. Du behöver en stor dos fantasi och kreativitet, men det är du själv som sätter gränserna. Det blir iallafall inte lika dyrt som att köpa nya och “fancy” produkter från djurbutiken.

Extra roligt blir det om du kan måla kattmöblerna i någon färg som du tror passar bra in i din bostad. Skulle det krisa så kan du alltid kontakta en målare som kan göra ett bra målerijobb på kattmöbeln eller närliggande ytor för en relativt billig peng.

Vilka möbler kan du bygga själv?

Det är väldigt enkelt att sy ihop en kattsäng. Se bara till att den har ett mjukt och skönt tyg som katten tycker om. Ta gärna någon gammal filt som katten redan brukar sova med, så doften finns kvar. Du kan även enkelt bygga en kattkoja i en Kallax-hylla eller med några Lack-bord från Ikea. Som sagt innan, måla gärna kattmöblerna i någon trevlig färg så de passar bra in i din bostad. Har du ljus inredning kan det ju vara trevligt med ljusa kattmöbler också.

Du kan även göra en fin klösstolpe och då krävs bara grovt snöre och en limpistol. Sedan kan du vira snöret runt exempelvis ett bordsben och vips så har du en färdig klösstolpe. Detta gör att du slipper anlita en målare för att måla eller tapetsera om väggarna när katterna krafsar där istället.

Ett sista tips är att googla “ikea hacks for cats” så får du fram massor med fler roliga idéer.