Husdjursbloggen

Husdjur lär barnen att ta ansvar

Om du vill att dina barn ska börja ta mer ansvar hemma så finns det ett roligt och mysigt sätt för detta. Att skaffa husdjur är som många redan vet, både mysigt och rätt tidskrävande. För att få dina barn att ta mer ansvar kan ni sätta upp ett schema för de sysslor som krävs när man äger ett husdjur.

Vem ska göra vad?

Vissa saker kan man inte kräva av sina barn, bland annat kloklippning och pälsklippning. Detta bör ske av en vuxen som kan hantera en klosax och pälssax. Barnen kan ha ansvar för att husdjuret får mat och vatten varje morgon, städning av bur, tömning av kattlådan, hjälpa till med rastning. Det mesta ansvaret bör ändå ligga på den vuxna. Du kan aldrig till hundra procent lita på att ditt barn tar hand om allt som ni kommer överens om. Barnen kan behöva påminnelser och tillsägelser för att det ska bli gjort.

Vid vilken ålder kan barnen börja ta ansvar och hjälpa till?

Från 1 år:

Här kan barnen inte alls hjälpa till och man bör absolut inte lämna ett så litet barn ensam med ett djur. Möjligtvis kan en väldigt snäll katt eller hund fungera, men helst under uppsikt. Vi rekommenderar fiskar i ett akvarium. Barnen kan uppskatta att kolla på fiskarna.

Från 4 år:

När barnet blir 4 år kan hon eller han börja umgås med marsvin, kaniner och eventuellt fåglar tillsammans med en vuxen. De kan hjälpa  till att borsta en snäll hund eller katt och hjälpa till med städning av burar. De lär sig fort och vill gärna hjälpa till, men de får inte ta ansvar för skötseln.

Från 7 år:

Nu kan barnet börja gå på kaninhoppning med sitt djur, eller agility med sin hund. Möjligtvis även hålla i kopplet på promenader. Men ansvaret ska fortfarande ligga på föräldrarna. Barnen kan börja ta mer ansvar för smådjur som hamstrar, marsvin, kaniner eller ett akvarium, men föräldrarna ska alltid övervaka att djuren får mat som de ska. Det krävs även att föräldrarna eller äldre syskon visar, instruerar och berättar hur barnet ska göra.

Från 10 år:

Barnen kan nu börja lära sig rutiner. De kan ta ansvar för de flesta husdjur, men det är fortfarande inte lämpligt att gå hundpromenader själv på kvällarna.

Från 13 år:

Här kan barnet ta så mycket ansvar att hon eller han kan sköta en egen häst, med allt vad det innebär. Att gå hundpromenader på kvällarna är inga problem och övrig skötsel av husdjur ska inte vara några konstigheter. När det kommer till veterinärbesök och vaccinationer samt inhandling av djurmat bör föräldrarna ha det yttersta ansvaret.

Barnen lär sig otroligt mycket om ansvar om de växer upp med djur och det är verkligen något vi rekommenderar. Ingenting ska stressas fram när det kommer till ansvar, utan känn efter hur snabbt just ditt eller dina barn växer in i rollen.