Husdjursbloggen

Bättre hälsa med husdjur

Det finns ett stort antal fördelar med att ha husdjur, inte bara för att de skänker oss glädje och är fina kamrater. Husdjur är även bra för hälsan. Det finns bland annat studier som visar att stresshormonet kortisol sjunker i kroppen när vi umgås med djur medan serotoninnivån stiger, vilket gör att vi blir på bättre humör och även får fysiska fördelar.

Det är inte bara pälsdjur som ger dessa effekter utan även reptiler och akvariefiskar har positiva effekter. Kort sagt, det är bra att ha husdjur.

Här kommer några punkter som gärna kan användas som argument för att skaffa ett eget husdjur:

  1. Lägre blodtryck och bättre kolesterolvärden: Förutom god kost och motion kan ett husdjur hjälpa dig att sänka blodtrycket. Deras närvaro verkar lugnande på oss och att ge ett husdjur fokus kan hjälpa oss att slappna av. Fysiska aktiviteter som till exempel hundar och hästar bjuder på ger dig definitivt en naturlig skjuts till träningen, vilket brukar reglera blodfetter och kolesterolhalten. Men även att ha en katt, kanin eller annat husdjur som kräver skötsel ger dig mer aktivitet och därmed en hjälp att hålla dig i form.
  2. Högre mentalt välmående: Husdjur rekommenderas av många terapeuter bland annat vid depression och för personer som är ensamma. Att ha ett husdjur som ger villkorslös kärlek och uppmärksamhet kan vara just det som behövs för att bryta en negativ spiral. Dessutom brukar det hjälpa mot social isolering då det är lätt att börja samtala med någon ute på hundpromenaden eller varför inte börja träffa likasinnade som har intresse för samma djur som du själv.
  3. Minskad risk för allergier: Detta är förstås en sanning med modifikation. Det finns bevis för att barn som växer upp med djur får ett bättre immunförsvar och mindre risk för att utveckla allergier och astma senare i livet. Dock så kan det ha motsatt effekt om barnets mor redan har en allergi. Det kan leda till att även barnet får samma besvär om det får träffa djuren under spädbarnsperioden.
  4. Gratis motion: Just som vi nämnde i punkt 1 kan husdjursägande leda till att du får en bättre hjärt- och kärlhälsa tack vare att du rör mer på dig. Men även på andra fronter ger ju en god kondition hälsofördelar. Att ha hund kan räcka som grundläggande motion för att du ska röra på dig tillräckligt för att hålla dig i form och frisk länge i livet. Även äldre som har skaffat hund sent i livet blir ofta friskare och får en högre livskvalitet när de kommer ut och rör på sig i större utsträckning.

Men vad kan du göra om du inte har möjlighet att ha ett eget husdjur? Tips nummer ett är förstås att passa på att umgås med vänner och familj som har husdjur så att du kan få lite av hälsofördelarna utan att ta fullständigt ansvar för ett eget djur. Du kanske kan vara hund- eller kattvakt eller mata fiskarna när de är på semester?

Är du äldre och vill komma ut lite oftare kan du kanske bli daghusse eller dagmatte åt en hund vars ägare måste jobba hela dagarna.

Ett annat hett tips är att höra av dig till ett lokalt omplaceringshem. De brukar vara väldigt glada över att få hjälp med att gå ut med sina hundar och att socialisera med de andra djuren i väntan på omplacering. Så kan du göra en god gärning samtidigt som du får umgås med härliga djur som förtjänar en ny chans i livet.