Husdjursbloggen

Att adoptera en hund – så gör du

Har du någon gång varit utomlands och sett hundar som springer lösa på gatorna och stranden? Många av dessa hundar är hemlösa och har ingen ägare som tar hand eller bryr sig om dem. De lever på vatten som finns på gator och i brunnar, samt mat de hittar på gatorna och runt soptunnor. Har de tur får de rester från någon restaurang ibland. Många av dessa hundar har haft en tuff start i livet, men är ändå väldigt snälla och blir lätt omtyckta.

Adoptera en Gatuhund

Det förekommer adoption av så kallade gatuhundar, bland annat från Spanien, Irland, Bulgarien, Grekland, Rumänien och många fler länder. Det är dock en lång och jobbig process, både för de nya ägarna men även för hunden. Innan hundarna får komma till Sverige så ska de vaccineras, sitta i karantän och sedan anpassa sig till ett liv med en familj. Det är en stor omställning för hunden, som är van vid att leva på gatan. Som ny familj till en adopterad hund så vet man inte vad hunden har varit med om, och vad den kan komma att reagera på i framtiden.

Många herrelösa hundar även i Sverige

Det är inte bara utomlands det finns gott om hundar som saknar ägare. Även i Sverige finns det massor av hundar som sitter och väntar på omplaceringshem i olika djurhärbärgen. Att svenska hundar hamnar hos ett hundhem kan bero på att familjer ångrar sitt hundköp, ägaren avlider eller kan inte ha kvar hunden, bland annat på grund av ekonomi eller allergi. Några av de större hundhemmen i Sverige är Hundar Utan Hem, Hundstallet och Hundhjälpen. Svenska Djurskyddsföreningen jobbar också ständigt och aktivt med att fler hundar ska få ett bra hem och skapa medvetenhet med hjälp av sina samarbetspartners.

Hjälp till – Adoptera en hund

Vi önskar att fler valde att ta hand om en herrelös hund istället för att ta en valp. Många av hundarna som är på hundhem är otroligt snälla, gosiga och bara längtar efter en familj att få älska, och bli älskad av. Men vissa hundar har blivit utsatta för elaka ägare och kan behöva mycket tid innan de visar tillit för människor igen. Dessa hundar behöver kärlek, respekt och mycket träning för att bli en “normal” hund igen. Om du känner att du verkligen vill hjälpa till, så finns det många hundar som behöver den. Du som tar en omplaceringshund får självklart stöd, råd och hjälp från hundhemmet.

Sök upp en passande organisation och kontakta dem. De hjälper dig vidare med rådgivning kring vilken hund som kan passa dig och din livsstil bra.